Second opinion: wat is dat eigenlijk?

  • 25 juni 2024

Wat is een Second opinion en waarom is deze belangrijk?

Patiënten die net een diagnose of behandelplan hebben gekregen, kunnen twijfelen aan de juistheid van hun diagnose of behandeling. Klopt dit wel? Is dit wel de best passende behandeling? Kan ik niet beter in een ander ziekenhuis terecht? Voor al deze vragen kun je een second opinion, ofwel een tweede mening, aanvragen.
In deze blog leggen we je uit wat een second opinion precies is en welke redenen je kunt hebben om deze aan te vragen. Iedereen heeft het recht om een second opinion aan te vragen, daarvoor hoef je geen toestemming te vragen aan je huisarts of medisch specialist. Wél is hiervoor een verwijzing van je behandelend arts nodig.

Maar wat is een second opinion nu eigenlijk? Een tweede mening is simpelweg medisch advies van een andere, onafhankelijke zorgverlener over een diagnose, behandeling.

Wat is een second opinion?

Je kunt een second opinion aanvragen als je twijfelt of het niet eens bent met je diagnose. In de meeste gevallen gaat dit over diagnoses in combinatie met het bewegingsgestel of kanker. Ook kunnen er twijfels bestaan over de juistheid van de behandeling zoals een operatie, chemotherapie of anderszins langdurig of risicovol traject. De arts die jouw second opinion behandelt, gaat met je in gesprek, behandelt het medisch dossier en doet eventuele onderzoeken. Een second opinion bevestigt jouw twijfels óf geeft juist de zekerheid dat de behandelend arts de juiste diagnose of behandeling heeft (voor)gesteld. Ook helpt een tweede mening nieuwe inzichten op te doen, welke kunnen leiden tot alternatieve behandelmogelijkheden.

Wanneer vraag je een second opinion aan?

Een belangrijke reden om een second opinion aan te vragen is het verkrijgen van meer zekerheid. Gediagnosticeerd worden met een ziekte kan heel disruptief zijn en vaak meer vragen opleveren dan er antwoorden zijn. Een second opinion kan de geruststelling brengen die je op dat moment zo hard nodig hebt. Operaties en behandelingen met bijvoorbeeld chemotherapie zijn zeer belastend voor het lichaam en de mentale gesteldheid, ook daarom kan een second opinion een goede reden zijn voor meer rust en zekerheid over een voorgesteld behandeltraject. Dit geldt ook voor risicovolle behandelingen of langetermijnbehandelingen.

Kortom, een second opinion kan heel waardevol zijn bij het nemen van een goed geïnformeerde en weloverwogen beslissing over je gezond en behandeling. Het levert je zekerheid op en kan leiden tot betere zorguitkomsten.

Vergoeding second opinion

In Nederland vergoeden veel zorgverzekeraars een second opinion, mits er een doorverwijzing aanwezig is. Houd hierbij wel rekening met de beperkende voorwaarden. In de volgende blogs lees je alles over de standaard gang van zaken rondom een second opinion en hoe Royal Doctors een second opinion anders regelt.